Reguli de trafic

Pentru o calatorie placuta si sigura va rugam sa luati in considerare regilile de circulatie de mai jos:


Centura de siguranta

Folosirea centurii de siguranta este obligatorie in localitati cat si inafara lor. Va fi folosita atat de catre conducatorul autovehiculului cat si de restul pasagerilor.


Lumina de intalnire

Utilizarea luminii de intalnire este obligatorie si pe timp de zi, atat timp cat conduceti pe autostrazi, drumuri expres sau drumuri nationale sau europene.


Viteza

Limitele maxime de viteza sunt:
- in oras: 50 km / h
- pe autostrada: 130 km / h
- pe drumurile expres sau nationale: 100 km / h
- pe alte tipuri de drumuri: 90 km / h
Modificarea limitei de viteza pe o anumita sectiune de drum va fi intotdeauna semnalizata prin indicatoare rutiere.


Alcool si droguri - interzise

In Romania, politia rutiera are dreptul de a opri si testa conducatorul auto pentru consumul de alcool si/sau droguri. Daca soferul autoturismului are mai putin de 0,40 mg/l alcool in sange, va fi amendat. In cazul in care nivelul de alcool in sange este mai mare de 0,40 mg/l (= 0,80 g/l alcool pur in sange) atunci soferul este pasibil de inchisoare de la 1 la 5 ani. Pedeapsa este aceeasi pentru conducatorii auto care au consumat droguri sau pastile cu efect similar.

In oricare dintre aceste situatii, vehiculul va fi imobilizat si permisul de conducere va fi retinut.


Telefoanele mobile

Nu aveti voie sa folositi telefonul mobil in timp ce conduceti decat daca dispuneti de un sistem hand-free. In caz contrar, se va aplica o amenda.


In caz de accident

In cazul in care autoturismul este avariat dar nu din cauza unui accident rutier, trebuie sa va prezentati la o sectie de politie.


Accidente rutiere cu daune

Retrageti autoturismul de pe drumul public. Daca nu puteti face asta, incercati sa trageti autoturismul cat mai aproape de marginea drumului si semnalati prezenta acestuia cu triunghiul reflectorizant si luminile de avarie.


Accidente soldate cu victime

Sunati la numarul de urgenta 112. Nu mutati autovehiculul, nu schimbati locul accidentului si nu incercati sa stergeti urmele. Nu parasiti locul accidentului !